MEDIJSKA OBJAVA, 12.10.2023
PLACEDU - Objavljena je platforma 'The Digital Social Place'

V okviru projekta PLACEDU (Digitalni družabni prostor za naslednje normalno izobraževanje) je objavljena meta platforma, ki se ukvarja s področjem poučevanja in učenja na daljavo. Zajema obstoječe in nove pristope poučevanja in učenja v digitalnem okolju, ki se uporabljajo oz. so primerni za uporabo v visokošolskih institucijah.

Raziskave kažejo, da so se izobraževalci ob preusmeritvi na poučevanje v digitalnem prostoru (kar se je za mnoge zgodilo zelo na hitro v času pandemije COVID-19) zaradi pomanjkanja izkušenj in znanj na tem področju pogosto počutili izgubljene in tesnobne. Platforma ponuja usposabljanje za učitelje (v obliki šestih modulov), kjer so zbrane ključne informacije, metode, orodja in dobre prakse glede tega, kako izboljšati e-poučevanje in učenje, s posebnim poudarkom na tem, kako ohraniti motivacijo študentov ter kako v digitalnem okolju spodbujati razvoj njihovih socialnih in komunikacijskih veščin. Poleg tega platforma uporabnikom omogoča, da na njej delijo tudi svoje izkušnje in dobre prakse.

Kot je izjavil koordinator projekta Žemartas Budrys: "Meta platforma je živ organizem, ki vsebuje različna orodja, metode in usposabljanja, ki jih ni nujno ustvarila naša ekipa, temveč tudi druge zainteresirane strani, ki delijo svoje najboljše prakse. Zato to razširja vsebino in zagotavlja celovitejši pregled prednosti in slabosti e-učenja."

Raziskovalka na projektu iz UL Nina Vombergar dodaja: "Platforma omogoča spoznavanje metod in orodij za uspešno poučevanje na daljavo s poudarkom tudi na tem, kako zagotoviti vključujočo učno izkušnjo in spodbuditi nastanek učne skupnosti tudi v digitalnem okolju«.

Digitalni družavni prostor in meta platformo PLACEDU najdete tukaj.

Projekt PLACEDU izvaja 7 partnerjev iz 6 držav: Litve (XWHY / The Critical in Univerza v Vilni), Slovenije (Univerza v Ljubljani), Cipra (CSI), Belgije (OTB International), Islandije (University of Island) in Grčije (KMOP Education & Innovation Hub).

Projekt sofinancira program Erasmus+ KA2 Evropske komisije

POVEZAVA DO PUBLIKACIJE
NAZAJ NA ARHIV PUBLIKACIJ
menu