LJUBLJANA, 10. 05. 2024
PutEUfore – Izpeljana izkustvena konferenca!

Čeprav je bila za torek, 23. aprila, vremenska napoved slaba, celo sneg so obetali, je bilo vzdušje na prizorišču izkustvene konference projekta PutEUfore v hotelu Union v Ljubljani  odlično. Skupaj z devetimi predavatelji oziroma izvajalci delavnic različnih profilov, od tega štirimi iz tujine, smo izpeljali osemurni dogodek za učitelje državljanske vzgoje in sorodnih predmetov, ki so se jim pridružili tudi mladinski delavci, študenti, ravnatelji ter delavci z univerze in drugih organizacij. Čeprav smo dogodek načrtovali za 80 udeležencev, smo jih na dan dogodka našteli 60. Po uvodnem predavanju z naslovom Kako ustaviti demokratično nazadovanje z inovacijami na področju demokratičnega državljanstva prof. dr. T. Deželana in dr. M. Sardoča so se udeleženci razvrstili v štiri enoinpolurne vzporedne delavnice, ki so se nato še dvakrat izvedle. Skupaj smo izvedli deset različnih delavnic, nekatere po dvakrat: v angleščini so bile Michelle Blanchett, Gamifying Civics; Karin Huet & Jordi Besemer, DemocraCity: simulation game for pupils; Prof. Mary Battenfeld, Phd., Digital inquiry as a method of combating fake news. V slovenščini pa so bile: Rok Terkaj - Trkaj, Hiphop državljan; dr. Mitja Sardoč, Protislovne vsebine v vzgoji in izobraževanju; prof. dr. Tomaž Deželan, Praktični primeri spodbujanja demokratične participacije v razredu; asist. dr. Karolina Babič, Šolske in dijaške zadruge kot učni pristop; asist. dr. Karolina Babič, Uvajanje vsebin ekonomske demokracije v Aktivno državljanstvo; ter asist. Maja Drobne, Sistemsko razmišljanje z metodo LEGO® SERIOUS PLAY®. Poleg tega pa je T. Deželan izvedel še delavnico Spodbujanje demokratičnega državljanstva skozi sisteme zagotavljanja kakovosti za ravnatelje. Po končanih delavnicah in evalvaciji smo se zbrali še za zaključno predstavitev projekta in nadaljnje korake, pri katerih potrebujemo tudi pomoč učiteljev DRV v šolah.

Vsem sodelujočim, tako izvajalcem kot udeležencem, se iskreno zahvaljujemo za aktivno sodelovanje in vas vabimo, da se nam pridružite na podobnih dogodkih 17. oktobra 2024 in 17. januarja 2025, na katere se boste lahko prijavili  tudi preko Katisa.

Na tem mestu lahko tudi dostopate do materialov, ki so jih predavatelji uporabili na dogodku in jih lahko delijo z vami:

   PutEUfore - Predstavitve in predloge z izkustvene konference

Nato imate še predmetnik programa, ki ga potrebujete za uveljavljanje usposabljanja za napredovanje v naziv v VIZ.

   PutEUfore - D7 - Predmetnik programa za pravilnik

Nazadnje pa si lahko ogledate rezultate ankete, ki so jo izpolnili udeleženci.

   PutEUfore - D7 - Evalvacija izkustvene konference

 

NAZAJ NA ARHIV DOGODKOV
menu